• Seed Sprint® conţine acid humic din leonardite. Materialele humice joacă un rol direct în determinarea potenţialului de productie a solului.
• Acizii humici au o contribuţie importantă la îmbunătăţirea calităţii structurale a solului, cresc capacitatea de reţinere a apei şi capacitatea de schimb cationic.
• Determină formarea rapidă a rădăcinilor.
Acizii humici au, de asemenea, influenţă asupra pH-lui, prin mărirea capacităţii de tamponare, ceea ce permite menţinerea pH-lui în limite naturale, favorizând accesibilitatea substanţelor nutritive.


Capacitatea pentru apă în câmp sau capacitatea de câmp – CC

Solul umezit la capacitatea de câmp conține apa reținută la suprafața particulelor de sol (apa higroscopică și peliculară) și apa reținută în porii capilari.

De aceea, valoarea CC depinde de textură (care determină cantitatea de apă reținută la suprafața particulelor) și de structură (care determină porozitatea solului). Astfel, la solurile nisipoase CC este de circa 6%, la solurile lutoase de până la 32%, iar la solurile argiloase de până la 42% (procente din volum). Pe curba caracteristică a umidității capacitatea de câmp corespunde unui pF = 2,5.

Cunoașterea CC are o mare importanță, deoarece reprezintă limita superioară a apei utile pentru plante. Solul aflat la capacitatea de câmp se găsește în condiții optime de umiditate, plantele găsind cele mai bune condiții de dezvoltare. Creșterea umidității, peste capacitatea de câmp creează în sol un excedent de apă, iar scăderea acesteia crează un deficit de umiditate.

Împreună cu coeficientul de ofilire, capacitatea de câmp participă la calcularea normei de irigare, a normei de udare, a plafonului minim și a capacității de apă utilă a solului.